Potřebujete poradit s nákupem, dodací lhůtou, nebo správnou velikostí? Zavolejte na +420 733 531 518, nebo napište na info@jadbergwomen.cz. Monča nebo Ivča Vás rády uslyší.

Len-skvělý přírodní materiál

Výhody lněného materiálu pro dámskou módu

Lněný materiál je oblíbeným kouskem v šatnících mnoha žen po celém světě. Jeho jedinečné vlastnosti a přírodní původ z něj činí ideální volbu pro letní oblečení a další módní kousky. Pojďme se podívat na hlavní výhody lnu a také na to, jak tento materiál vzniká.

Výhody lněného materiálu

  1. Přirozená prodyšnost Len je známý svou výjimečnou prodyšností, což z něj činí perfektní materiál pro teplé letní dny. Umožňuje pokožce dýchat a odvádí vlhkost, čímž zajišťuje příjemný pocit sucha a pohodlí.
  2. Hypoalergenní vlastnosti Lněné tkaniny jsou hypoalergenní, což znamená, že jsou šetrné k citlivé pokožce. Nepůsobí podráždění a jsou ideální pro osoby trpící alergiemi nebo dermatitidou.
  3. Ekologický a udržitelný Pěstování lnu vyžaduje méně vody a chemikálií než bavlna, což z něj činí ekologičtější volbu. Lněné výrobky jsou také biologicky rozložitelné, což přispívá k ochraně životního prostředí.
  4. Vysoká odolnost a trvanlivost Lněné vlákno je velmi pevné a odolné, což znamená, že lněné oblečení vydrží mnohem déle než oblečení z jiných materiálů. Při správné péči může lněné oblečení vypadat skvěle i po mnoha letech.
  5. Elegantní a nadčasový vzhled Lněné oblečení má přirozeně elegantní vzhled, který je zároveň ležérní a sofistikovaný. Díky svému charakteristickému vzhledu se hodí jak pro každodenní nošení, tak i pro formálnější příležitosti.
  6. Pohodlné a lehké Len je velmi lehký materiál, který se příjemně nosí. Jeho lehkost a volnost pohybu z něj činí ideální volbu pro letní šaty, kalhoty, košile a další kousky.

foto do blogu-1200x500-24-len24

Jak len vzniká

Lněné vlákno pochází z rostliny zvané len setý (Linum usitatissimum). Proces výroby lněného vlákna je fascinující a zahrnuje několik klíčových kroků:

  1. Pěstování lnu Len setý se pěstuje na polích, kde vyžaduje minimální množství vody a hnojiv. Rostlina dorůstá do výšky až jeden a půl metru a má malé, modré nebo bílé květy.
  2. Sklizeň Když je len zralý, obvykle po třech až čtyřech měsících, sklízí se celé rostliny, včetně kořenů. Tento postup minimalizuje poškození vláken a zachovává jejich délku.
  3. Mokré zpracování (máčení) Po sklizni se lněné stonky namáčí ve vodě nebo nechávají ležet na poli, kde jsou vystaveny dešti a ranní rose. Tento proces, zvaný máčení, pomáhá oddělit vlákna od dřevnatých částí rostliny pomocí přirozeného rozkladu.
  4. Sušení a lámání Po máčení se stonky suší a následně lámou, aby se odstranily dřevnaté části. Tento krok se provádí mechanicky pomocí speciálních strojů.
  5. Třídění a česání Vlákna se třídí podle délky a kvality. Dlouhá vlákna jsou považována za kvalitnější a jsou česaná, aby se odstranily zbytky a nečistoty, a aby se vlákna srovnala a připravila na předení.
  6. Předení Čistá a tříděná vlákna se předení do příze, která se pak může použít k tkaní nebo pletení lněné tkaniny.
  7. Tkaní Lněná příze se tká na tkalcovských stavech do hotové tkaniny, která je následně barvena a upravována podle potřeby.
800x600-foto do clanku-viki lnena 800x600-foto do clanku-sofia lnena


Lněný materiál je skvělou volbou pro dámskou módu díky své přirozené prodyšnosti, hypoalergenním vlastnostem, ekologické udržitelnosti, vysoké odolnosti a elegantnímu vzhledu. Proces výroby lněného vlákna je poměrně složitý, ale výsledkem je látka, která nabízí jedinečné výhody a pohodlí.

Při výběru lněného oblečení nejen že podporujete udržitelnost, ale také si užíváte kvalitu a komfort, které tento přírodní materiál poskytuje. Ať už hledáte lehké letní šaty, pohodlné kalhoty nebo elegantní blůzu, len je vždy skvělou volbou pro váš šatník. 🌿👗

Údržba lněných výrobků: 

Len je sice nádherný materiál, ale vyžaduje speciální péči, aby si udržel svou kvalitu a vzhled. Zde je několik kroků, jak správně udržovat dámské oblečení vyrobené ze lnu:

Praní

  1. Ruční praní nebo jemný cyklus: Nejlepší je prát lněné oblečení ručně nebo použít jemný cyklus v pračce. Používejte studenou nebo vlažnou vodu.
  2. Používejte jemné prací prostředky: Vyhněte se agresivním chemikáliím a bělidlům. Vhodné jsou jemné prací prostředky určené pro jemné tkaniny.
  3. Oddělené praní: Perte lněné oblečení odděleně nebo s podobnými barvami, aby nedošlo k zabarvení.

Sušení

  1. Vyhněte se sušičce: Lněné oblečení sušte na vzduchu, ideálně na plocho nebo na ramínku. Vyhněte se sušení v sušičce, které může způsobit srážení a poškození tkaniny.
  2. Nesušte na přímém slunci: Slunce může způsobit vyblednutí barvy, takže je lepší sušit lněné oblečení ve stínu.

Žehlení

  1. Žehlení za vlhka: Lněné oblečení žehlíte, když je ještě trochu vlhké. Použijte středně teplou žehličku. Pokud je tkanina suchá, můžete ji lehce navlhčit pomocí rozprašovače.
  2. Žehlete z rubu: Žehlete oblečení z rubové strany, aby se minimalizovalo riziko lesklých skvrn a poškození vlákna.

Skladování

  1. Ukládejte na ramínka: Lněné šaty, halenky, kalhoty a košile  je nejlepší ukládat na ramínka, aby se předešlo zmačkání.
  2. Vyhněte se přetížení: Ujistěte se, že skříň není příliš plná, aby oblečení mělo dostatek prostoru a nebylo stlačeno.

Dlouhodobé skladování

  1. Ukládejte v suchu: Lněné oblečení skladujte na suchém a chladném místě. Můžete použít látkové obaly, které umožňují cirkulaci vzduchu.
  2. Použijte levandulové sáčky: Můžete přidat levandulové sáčky nebo jiná přírodní odpuzovadla molů, aby se oblečení chránilo před hmyzem.

Dodržováním těchto tipů si zajistíte, že vaše lněné oblečení zůstane krásné a kvalitní po dlouhou dobu. 


NAŠI AKTUÁLNÍ LNĚNOU KOLEKCI NAJDETE ZDE:

handmade-modni atelier-big